Boldan – De la A la Z

Dan Boldea, sau cunoscut și sub numele de scenă Boldan este un tânăr de doar 22 de ani care a reușit să să remarce atât ca actor, solist cât și ca dramaturg în ultimii ani în România.

Artistul este originar din orașul Luduș, însă și-a petrecut prima parte din viață în Italia, alături de mama sa, unde a și făcut școala primară. Mai apoi, revenind în țară, a absolvit Liceul de Artă Dramatică din Cluj-Napoca și Facultatea de Teatru și Televiziune, la secția de Teatrologie. În prezent este student al aceeași facultăți la secția de Actorie și pe lângă toate acestea, a participat la diferite cursuri de specializare ale Universității West University of London din Marea Britanie dar și ale Universității Lille 3 din Lille, Franța.

Debutul său în sfera filmului și al televiziunii, dar și al muzicii a avut loc în anul 2012, atunci când a avut prima sa experiență cu micul ecran, filmând pentru serialul „Pariu cu Viața”, pentru ca mai apoi să fie co-prezentator al unui matinal de la Antena 1 Cluj-Napoca. Mai apoi, și-a lansat prima lui melodie, Lângă Tine – melodie compusă de artist și lansată odată cu apariția sa în serialul marca Pro Tv. După aceasta, a urmat lansarea albumului Intercourse și susținerea turneului său de însoțire, Mephisto Tour, în 2015, artistul a început să lucreze la al doilea album de studio Résonner. Pe 1 iunie 2017 a lansat Apă Plată, primul single de pe acest album. Résonner a fost lansat exclusiv prin serviciul de streaming pe iTunes și Tidal. Albumul diferă de primul album – în limbile română și engleză, cu un sunet proaspăt. După lansare, a început un nou turneu național, Boldan On Tour, în iunie 2017. Muzica lui cuprinde o gamă largă de genuri; inclusiv Dancehall, Pop, R & B, Dubstep, Hip-hop și EDM. Însă un alt lucru care îl face să fie unic în ceea ce privește muzica proprie este faptul că își compune singur creațiile muzicale și de cele mai multe ori își regizează propriile videoclipuri.

Ca actor, a jucat în șase spectacole de teatru, printre care „Vreau un Job Mânca-ți-aș” alături de prima sa profesoară de Actorie, Elena Ivanca. Mai apoi a debutat ca dramaturg în 2018 cu spectacolul „Eu sunt! Și?”- el fiind cel care a adus conceptul, dar care s-a și ocupat de dramaturgia spectacolului alături de  Loran Betty – regizorul spectacolului, și actorii Bogdan Gontineac, Oana Nemeș, Dragoș Lupău și Paul Sebastian Popa- un spectacol care s-a bucurat de succes, jucându-se de două ori în seara premierii, la cererea publicului.

În prezent, artistul filmează două filme care vor apărea în 2019 – primul este „Tony și Prietenii săi”, un film regizat de regizorul român Ion Indolean iar al doilea este „Treasure City” în regia lui Hajdu Szabolcs din Ungaria. Pe lângă acestea, actorul face parte și din imaginea emisiunii „Late Night Berlin” din Germania și activează ca și jurnalist la revista de cultură „Eliberart” unde publică frecvent diferite reportaje, interviuri sau recenzii la albume muzicale sau spectacole de teatru.

„Totul a început din dragostea față de teatru și de muzică. Încă de mic copil am simțit această legătură cu lumea artei și făceam spectacole la mine în curte chemându-mi vecinii să mă vadă. Spun asta pentru că acum, pe lângă munca imensă și seriozitatea cu care privesc ceea ce fac, încerc să păstrez acel spirit de joacă și de naivitate în tot acest proces, mă ajută să nu uit bucuria de la început, de unde a plecat totul. Pe lângă muzică și teatru, încerc să mă implic și în sfera filmului, simt că e de datoria fiecărui actor să vină cu o contribuție pe film în general, însă mai ales în filmul românesc- pentru mine a fost o experiență difertă de scena propriu-zisă, dar atât de specială încât m-a captivat în totalitate. În momentul de față am două proiecte pe film și încă unul pe teatru, care sunt în derulare, însă lucrez cu drag și spor și la următorul meu album muzical.” a declarat artistul.

Așadar, Dan Boldea promite multe pentru următoriii ani și lucrează din greu pentru a-și îndeplinii visul. Cu toate că se poate lăuda cu multe realizări până la vârstă de 22 de ani, el îmbrațișează modestia și preferă să munceasă în liniște: „Succesul pentru mine nu este un scop, ceea ce contează cel mai mult cred că este parcursul și dedicarea cu care faci un lucru, iar dacă succesul vine, e bine venit, însă nu cred că trebuie să fie motorul care face lucrurile să meargă.” a declarat artistul.

Articol preluat de pe- Calinpress.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.